Birinci Ve ikinci Balkan savaşlarının nedenleri ve sonuçları
Birinci Ve İkinci Balkan Savaşları (1912-1913)
Birinci Balkan Savaşı (1912-1913)
Merhaba Arkadaşlar ilk konumuzda Trablusgarp Savaşını işledik sıralamada ki konumuz 20. Yüzyıl Başlarında Osmanlı Devleti Ve Balkan Savaşlarını işleyeceğiz. Trablusgarp savaşı devam ederken 4 tane Balkan ülkesi olan Bulgaristan, Sırbistan, Karadağ, Yunanistan devletlerinin Rusya’nın da arkasında bulunarak Osmanlı imparatorluğunu balkanlardan atma düşüncesi ile Osmanlı İmparatorluğuna saldırdığını görüyoruz. Konumuzda Balkan Savaşlarının Nedenlerini ve Sonuçlarını detayları ile göreceğiz.
Savaşın Nedenleri
- Türk halkının balkanlardan tamamen yok etmek ve atma düşüncesi
- Balkanlarda yaşanan gelişmelerden Osmanlı imparatorluğunun pasif kalıp takip edememesi
- Fransız ihtilalinin etkisi ile gelişen Milliyetçilik ve bağımsızlık akımları
- Rusya Balkanlarda izlediği Panslavism politikası
- Osmanlı İmparatorluğunun Trablusgarp Savaşı esnasında ne derece güçsüz olduğunun anlaşılması
- Balkan Devletlerinin Kiliseler sorunununda haklı duruma geçmeleri ve lehine kararlar
- Balkan devletleri olan Sırbistan, Arnavutluk, Karadağ, Bulgaristan Osmanlı’ya karşı ittifak kurmaları
- 1908 yılında İngiltere Reval’de yapılan görüşmeler sonucunda, Rusya’yı Balkan politikasında çok yalnız ve serbest bırakması
Savaşa Katılan Devletler
Bulgaristan
Yunanistan
Sırbistan
Karadağ
Romanya
Osmanlı Devleti
Panslavzim;
Bu akım aslında önemli bir akımdır bu akımı açıkladığımızda Rusya’nın asıl amacını anlamış olacaksınız. Rusya asıl amaç olarak sıcak denizlere inme hayali olduğunu ve bu amacı için her şeyi yapabileceğini biliyoruz. Günümüzde de bu amacını gerçekleştirmek istediğini biliyoruz. Şimdi Panslavzim kelime köküne inerek inceleyelim PAN Tüm demektir. Balkan halkları da Slav kökenli oldukları için yani Rusya’nın kuzeni olarak düşünün dini bir ikisi de Hristiyan Ortodoks mezhebi dil olarak da birbirine benzer dilleri var ve ırk olarak da aynı ırktan geliyorlar. Osmanlıdan ayrılan Rusya kendi içinde tüm Slav halklarını bir araya getirme gibi bir amacı vardır. Bu amacına Panslavzim diyoruz. Bu açıklamadan sonra Balkan ülkelerini kimin kışkırttığını ve savaşa neden olduğunu artık biliyoruz.
Osmanlı Devletinden İlk Ayrılan Balkan Devleti Hangisidir.
Yunanistan
Osmanlı Devletine Savaş açan Balkan devletlerini kısaca tanımlayalım; Bulgaristan 1908 yılında Osmanlı Devletinden ayrılmıştır. Yunanistan Osmanlı Devletinden ilk ayrılan Balkan devletidir. Yunan Devrimi ile çıkan ayaklanma sonucu 1829 da Osmanlı Devletinden ayrılmıştır. Karadağ Ve Sırbistan 1878 yılında Osmanlı Devletinden ayrılmıştır.
Önemli;
- Balkan Savaşının Başlaması ile Arnavutluk Karışıklıktan yararlanarak Bağımsızlığını ilan etmiştir.
Birinci Balkan Savaşını Osmanlı Devleti kaybettiğinden neredeyse bütün Balkan topraklarını kaybetmiş oldu. Bu durum neticesinde bu Balkan devletleri İstanbul’a kadar ilerlediler. Edirne, Kırklareli, Tekirdağ kaybedildi. Makedonya ve Ege Adaları kaybedilen yerler arasındaydı.
Osmanlı Devleti kaybetmiş olduğu toprakları geri almak için 2. Balkan savaşına tekrar girecektir.
- Balkan savaşı sonrası Londra Antlaşması imzalanarak 1. Balkan savaşı sona ermiştir.Londra Konferansı 1913
- Balkan Devletleri İle Osmanlı Devleti Arasında İmzalanmıştır.
- İmroz Ve Bozcada Dışındaki Adalar Yunanistan’a Verildi.
- Midye – Enez Hattı Bulgaristan İle Sınır Kabul Edildi.
- Midye – Enez Çizgisinin Batısındaki Topraklar Kaybedildi.
Önemli;
1. Balkan savaşında Edirne, Kırklareli, Tekirdağ kaybedilmesi ilk defa Anadoludan kaybedilen ilk toprak parçasıdır.
Şimdi hocam orası Anadolu mu diyeceksiniz haklısınız testlerde Türkiye cumhuriyetini Anadolu olarak kabul edersek Anadolu’dan kaybedilen ilk toprak diyebiliriz.
2. Balkan Savaşı 16 Haz 1913 – 18 Tem 1913
Bulgaristan, Yunanistan, Karadağ, Sırbistan, Romanya, Osmanlı Devleti arasında gerçekleşmiştir.
2. Balkan Savaşının en büyük 2 nedeni nedir.
- Bulgaristan’ın büyük bir devlet kurma istemesi hayal etmesi 2. Balkan savaşının başlamasının en büyük nedenidir.
- Osmanlı Devletini Balkanlardan tamamen atmaktır.
Yukarıda ki 2 nedenden dolayı diğer Balkan Devletleri ve Osmanlı Bulgaristan’a dur bakalım biz varken sen nasıl büyük devlet kurarsın buna izin vermeyiz der. Osmanlı Devleti de ben daha ölmedim der ve oda savaşa katılır. Bu savaşa katılanlar arasında Romanya dikkat çekmektedir.
1. Balkan Savaşında bulunmayıp 2. Balkan savaşına katılan Devlet hangisidir.
ROMANYA
Osmanlı devleti bu savaş ile Doğu Trakya olarak adlandırılan Edirne, Tekirdağ, Kırklareli topraklarını geri almayı başarır.
2. Balkan Savaşı 1913 yılında sona erer ve Balkan Devletleri Karadağ – Sırbistan – Romanya – Yunanistan aralarında Bükreş Antlamasını imzaladılar. 10 Ağustos 1913
Önemli;
Mustafa Kemal’in “ordunun siyasete karışmaması gerektiği” görüşü haklı çıkmıştır.
Osmanlı Devleti, Bulgaristan ile İstanbul Antlaşmasını İmzaladı. 29 Eylül 1913 . Bu antlaşma ile Bulgaristan ile aramızdaki sınırlar kesinleşmiş olmakla birlikte Bulgaristan da yaşayan Türkler’in kültürel hakları koruma altına alınmıştır.
Önemli;
Osmanlıcılık fikrinin başarılı olamayacağı görülmüş ve Türkçülük akımı güçlenmiştir.
Osmanlı Devleti hemen ardından Yunanistan ile Atina Antlaşmasını imzaladı. 14 Kasım 1913. Bu antlaşma ile Yunanistan ile aramızdaki sınırlar kesinleşmiş olmakla birlikte Yunanistan da yaşayan Türkler’in kültürel hakları koruma altına alınmıştır.
Önemli;
Rusya bu 2 savaş içerisinde olmasa da gizliden siyasi bir şekilde manevralarla aslında savaşın her zaman içerisindeydi. Balkan Devletlerini kışkırtarak Osmanlı Devletine karşı savaşa sokmuştur. Panslavizm akımı da aslında tamda bu demektir.
2. Balkan Savaşlarının Nedenleri
- Bulgaristan’ın büyük bir devlet kurma istemesi hayal etmesi 2. Balkan savaşının başlamasının en büyük nedenidir.
- Osmanlı Devletini Balkanlardan tamamen atmaktır.
- Londra Antlaşmasında Bulgaristan’ın fazla toprak kazanması ile Yunanistan, Sırbistan, Karadağ ve yanına Romanyayı da alarak Osmanlı’ya değil direk Bulgaristan’a savaş açmışlardır.
- Osmanlı Devleti de Bu ülkeler savaşırken bende masa başında kaybettiğim Batı Trakya’daki topraklarımı geri alabilir miyim düşüncesi
NOT;
Osmanlı Devleti’nin Midye – Enez hattını geçmesi Londra Konferansı kararlarını kabul etmediğinin göstergesidir.
2. Balkan Savaşlarının Sonuçları
- Bulgaristan bu savaşı kaybedince Osmanlı Devleti bu durumdan yararlanarak Edirne, Kırklareli topraklarını geri almış ve o dönemde bölgede komutan olan Enver Paşa çok büyük bir çoşku ile karşılanmıştır.
- İstanbul antlaşması ile Bulgaristan ile aramızdaki sınırlar kesinleşmiş olmakla birlikte Bulgaristan da yaşayan Türkler’in kültürel hakları koruma altına alınmıştır.
- Atina antlaşması ile Yunanistan ile aramızdaki sınırlar kesinleşmiş olmakla birlikte Yunanistan da yaşayan Türkler’in kültürel hakları koruma altına alınmıştır.
NOT:
Bulgaristan ve Yunanistan’da yaşayan Türklerin durumu, günümüze kadar devam eden Batı Trakya Türkleri ( İskeçe, Dedeağaç, Kavala, Gümülcine, Yanya, Serez, İşkodra ) Sorunu olarak halen devam etmektedir.
KOMUTAN | SAVAŞTIĞIN CEPHE |
ENVER PAŞA | BİNGAZİ |
MUSTAFA KEMAL | TOBRUK , DERNE |
NEŞET PAŞA | TRABLUS |
Bab-ı Ali Baskını;
Londra’da barış görüşmeleri devam ederken İttihat ve Terakki Partisi, Osmanlının 1. Balkan Savaşın da ki yenilgisinden dolayı yıpranan Kamil Paşa Hükümeti’ni “Bab-ı Ali Baskını” ile devirerek iktidarı ele geçirmiştir .Bab-ı Ali baskını kimine göre bir hükümet darbesi kimine göre bir yenilikçi adımdır. İttihat Ve Terakki 1918 kadar yönetime el koymuştur.
Önemli;
Hamidiye Kahramanı olarak anılan ve Ege adalarına karşı savunma yapan hamidiye kurvazörü ile tek başına onlarca Yunan gemisini batıran kimdir.
Hüseyin Rauf Orbay
Birinci Ve ikinci Balkan savaşlarının nedenleri ve sonuçları konusu burada tamamlanmış oldu. Bir sonraki KPSS Genel Kültür Tarih dersimizin başlığı Birinci Dünya Savaşı (1914/1918) | Nedenleri | Sonuçları olacaktır.
Saygılarımla…